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Discovering flavour

funghivinoAromas and flavors of the Val di Merse have their roots in a land that, even in a past of great poverty, has always offered the possibility of a cousine as simple as rich and hearty. Ancient knowledge have been passed down from house to house, from family to family and still today to sit at the table is a ritual to live in a profoundly human way.

In times of globalization is possible to eat ethnic dishes almost everywhere. There is great interest in exotic flavors. Well, eating in Val di Merse is something exotic because instead of going out into space we move through time, going to discover ancient tastes, now ignored by a daily fast eating that has to deal with increasingly tight timing.

On the stove and dishes of the Val di Merse there are no add-ons if not the secrets of a tradition closely tied to the vicissitudes of the territory and people.

The culinary delights are many: mushrooms are one of the ingredients most commonly used and can be served with simple recipes, like the "sliced mushrooms" or some more elaborated recipes as the 'cooked with water" or "cappellette grigliate alla Nepitella".

In the journey of flavors in the Val di Merse, there are also room for the coldcuts derived from the "Cinta Senese", a pig breed native to the hills of Montemaggio della Montagnola and Chianti.

 

 

I funghi 

Quattro ricette a base di funghi di Giovanni Righi Parenti: crostini con i funghi, zuppa di funghi o "acqua cotta", cappellette grigliate alla Nepitella e funghi trifolati.

Crostini con i funghi: 
Vengono usati normalmente gli “ordinali”, che sono i funghi più comuni, generalmente prataioli, che seguitano a nascere quando la stagione dei porcini e degli ovoli è finita...

 

 

La Minestraccia 

Ecco una ricetta per tutti raccontata da Giancarlo Giannelli, l’oste poeta della Val di Merse nel suo libro "Il sapore dei ricordi".

In una pentola metti a bollire i fagioli bianchi con sale, aglio, salvia. Portali a cottura lentamente senza farli mai bollire! In un tegame fai un soffritto di cipolla e sedano in tanto buon olio d’oliva...

 

 

La Cinta Senese 

La cinta senese è una razza suina originaria delle colline del Montemaggio nella Montagnola e quelle del Chianti. Le sue origini sono antichissime; basti pensare che la Cinta esisteva molto prima delle razze bianche del nord Europa (Yorkshire, Landrace, etc.).

E’ certo che questa razza veniva allevata nel senese fin dal medioevo così come documentato nell’affresco del 1338 di Ambrogio Lorenzetti...

 

 

 

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